Josefien Betist

Geplaatst op 17-09-2018  -  Categorie: Nieuws

In de hoek van bokslegende Bep van Klaveren

Boksen Maandag in Rotterdam: de 25ste Bep van Klaveren Memorial. Drie generaties Rotterdammers vertellen over boksen, werk en hun illustere stadgenoot, de enige Nederlandse olympisch bokskampioen (1928).

Josefien Betist, de boksster (14)

Josefien Betist werd in 2017 en 2018 Nederlands kampioen.Foto Ronald Betist

Pas veertien jaar is Josefien Betist en nu al bokst ze overwegend in het buitenland. In Nederland zijn er vrijwel geen tegenstanders van eigen leeftijd en gewichtsklasse (tot 57 kilo), dus reist de Rotterdamse regelmatig naar Duitsland, Zweden, Engeland en Ierland.

„Hartstikke prettig” vindt Betist het om er geen supporters bij te hebben. „Ik hou er niet van als familie en vrienden komen kijken. Dan krijg ik spanning en boks ik minder goed.” Dat zegt ze vlak voordat ze bij de Bep van Klaveren Memorial tweemaal in actie moet komen, (afgelopen) zondag bij de junior Bep van Klaveren Memorial, al voor het derde achtereenvolgende jaar, en maandagavond op de echte ‘Bep’ als onderdeel van de boksinterland Nederland-Tsjechië; voor eigen publiek, met veel familie en vrienden. „Maar dan kan ik me wel over de spanning heen zetten.”

Betist werd in 2017 en 2018 Nederlands kampioen. Als gevolg van de schaarste aan boksende Nederlandse meisjes moest haar tegenstander worden geïmporteerd. Ze hoefde beide keren alleen maar een finale te boksen, tegen de vijftienjarige Ierse Nicole O’Sullivan. Beide keren won Betist; als ze verloren had was ze ook tot kampioen gekroond. „Maar als ik had verloren, zou ik O’Sullivan mijn belt (kampioensriem, red.) hebben gegeven.”

Ook als er geen Bep van Klaveren Memorial was geweest, had je Betist niet hoeven vertellen wie Van Klaveren is. De Kralingse traint bij boksschool Crooswijk, op de plek waar Van Klaveren begin vorige eeuw geboren werd en opgroeide. Toen hij net zo oud was als Betist vocht hij vooral op straat – ook met stenen. In de boksschool is hij altijd en overal aanwezig.

Betist begon tweeënhalf jaar geleden met boksen: „Ik vond het heel stoer om te doen wat papa deed – die heeft ook nog een tijdje gebokst, en de trigger was Lucia Rijker.” Toen ze een documentaire over de Nederlandse boksster zag, dacht ze: dat wil ik ook. Mede dankzij ‘after school’-begeleiding kan Betist haar sport nog goed combineren met de havo.

Tokio 2020 komt voor Betist nog te vroeg. Ze droomt voorbij de volgende Olympische Spelen: haar vizier staat op de Zomerspelen vier jaar later in Parijs. Nouchka Fontijn, ook uit Rotterdam, is de enige Nederlandse boksster die een olympische medaille won, zilver in Rio in 2016, vier jaar nadat vrouwen tot de olympische boksring waren toegelaten. Die was (al) negentien toen ze begon. Betist heeft nog een lange weg te gaan. Na de ‘Bep’ roept het buitenland weer: in oktober staat ze op het EK voor junioren, in Rusland, als jongste Nederlandse bokser ooit op een titeltoernooi in het buitenland.

 

Junior Bep van Klaveren Memorial: 'Bep was een legend'

https://www.rijnmond.nl/nieuws/172965/Junior-Bep-van-Klaveren-Memorial-Bep-was-een-legend